Introductie Lasik
Wat is excimer laser?
Werking van het oog
Refractieafwijkingen
Ben ik geschikt?
De behandeling
Gusib pakket
Zoals u misschien eerder heeft kunnen lezen staat LASIK voor Laser In Situ Keratomileusis. Lasik is eigenlijk een combinatie van 2 technieken, het maken van een flap van 160 micron met het keratoom en daarna het gebruik van de excimer laser. Het is een superieure methode vergeleken met PRK en LASEK (die alweer veroudert zijn).

De grootste voordelen (en verschillen) van Lasik met de andere methodes zijn:
 • Directe behandeling aan beide ogen
  Bij andere behandelingen wordt maar een oog per keer behandeld waarna meestal een week wordt gewacht totdat de andere oog behandeld kan worden.
 • Snelle behandeling
  Doordat beide ogen direct worden behandeld duurt een behandeling meestal een paar uurtjes (exclusief voor- en na-onderzoek)
 • Pijnloze ingreep
  De ingreep geeft weinig last aan de ogen en is pijnloos.
 • Snelle heling
  De resultaten van de ingreeo zijn meestal dezelfde dag zijn al zichtbaar en een dag na de ingreep is het helingsprocess zo goed als klaar en kan met gewoon verder gaan met zijn dagelijkse leven.
 • Geen pijn tijdens de heling
  De korte helingsproces is ook pijnloos. Bij andere behandelingen is het normaal dat er een aantal dagen pijn kan zijn aan het oog. Bij Lasik is dit niet het geval, mede doordat het helingsprocess ook zo kort is.
Hoe werkt Lasik?

Ten eerste wordt er geavanceerd instrument, de zogenaamde microkeratome, geplaatst. (De werking van deze apparaat wordt altijd vooraf de behandeling gecontrolleerd). Door middel van een vacuum-functie zuigt de microkeratome zich vast aan het oogbol en met een uiterst precisie wordt er een dun laagje hoornvliesweefsel (flapje) tot zover gesneden dat er nog een randje vastzit. Deze behandeling is totaal pijnloos, u voelt alleen een lichte druk (figuur 1. tm figuur 3.)

Deze flapje wordt onmiddelijk door de arts omgevouwen en het laag onder wordt gemiddeld 25 a 30 seconden behandeld met de excimer laser met als resultaat een correctie op de refractieafwijking. (figuur 4. tm figuur 6.)

Tenslotte wordt het flapje voorzichtig teruggevouwen en dankzij de natuurlijke functie zuig het flapje zichzelf in enkele minuten vast aan het hoornvliesoppervlak en verschuift hierdoor niet meer. Hechtingen zijn niet nodig. (figuur 7. en figuur 8.)