Thermemaris/Psoriasis
Hotel Thermemaris
Sulfaatwater
Schoonheidsmodder
Dr. Kangal vissen
Thalassotherapie
De behandeling
Gusib pakket


Psoriasisnet
 • Psoriasis Vereniging Nederland (PVN)
 • Psoriasis Federatie Nederland
 • Nationaal Huidfederatie
 • Nationaal Huidfonds
 • Onze huid vernieuwt voortdurend en oude huidcellen worden vervangen door nieuwe. De hoornlaag (buitenste laag van de opperhuid) bestaat uit hele kleine cellen die langzaam afsterven en afschilferen. Dit is normaal gesproken een proces waar niemand iets van merkt. Maar bij psoriasis is dit vervangingsproces verstoord en gaat het abnormaal snel. De celdeling van de huid is op hol geslagen. Zo ontstaan teveel huidcellen en deze krijgen niet de kans om volledig uit te groeien. De huid gaat hierdoor zichtbaar schilferen. Door de versnelde groei raakt de huid geÔrriteerd en doen zich in de psoriasisplekken kleine ontstekingen voor. Daardoor wordt de huid dik en rood. De plekken kunnen pijnlijk zijn en veel mensen hebben ook last van jeuk. De dikke schilfers geven soms een soort schubbenachtig effect.

  Het woord psoriasis (met de klemtoon op de eerste i) is dan ook afgeleid van het Griekse woord psore, dat 'schub' betekent. Het is nog steeds niet bekend waardoor die versnelde groei wordt veroorzaakt: de oorzaak van psoriasis is dus onbekend. Wel is psoriasis een huidaandoening die goed te behandelen is.

  Welke vormen zijn er?

  Psoriasis komt dus in verschillende vormen voor. De huidafwijkingen zijn vaak zo herkenbaar dat de huidarts (dermatoloog) meestal direct de diagnose kan stellen. Om de ernst van de psoriasis te bepalen, gebruikt hij de zogeheten PASI-score. PASI staat voor Psoriasis Area and Severity Index ofwel psoriasis index naar uitgebreidheid en ernst. De huidarts gebruikt deze meting tijdens de onderzoeken om het effect van een bepaalde behandeling te meten.

  Het gaat om de volgende vormen:
  1. Psoriasis vulgaris
   Heel typisch voor psoriasis zijn rode schilferende plekken aan de strekzijde van armen en benen. Vooral de knieen en ellebogen doen vaak mee. Dit is de meest algemene vorm en heet daarom psoriasis vulgaris oftewel: gewone psoriasis.

  2. Psoriasis guttata (druppelpsoriasis)
   Dit is ook een veel voorkomende vorm van psoriasis en wordt gekenmerkt door vele kleine schilferende rode plekjes verspreid over het lichaam.

  3. Psoriasis inversa
   In tegenstelling tot de gewone psoriasis waar de plekken aan de strekzijde van de armen en benen te vinden zijn, zien wij bij psoriasis inversa juist plekken in de plooien. Voorbeelden zijn de liezen, oksels en bij vrouwen onder de borsten. Psoriasis inversa is meestal niet schilferend: het zijn roze-rode glanzende plekken en meestal niet verdikt.

  4. Psoriasis capitis
   Psoriasis op het behaarde hoofd lijkt soms op Ďroosí (seborrhoisch eczeem), maar de hoofdhuid is vaak veel roder en schilfert veel sterker dan bij seborrhoisch eczeem.

  5. Psoriasis unguum
   Vaak zijn ook de nagels aangedaan. Kenmerkend zijn kleine putjes in de nagel. Bij ernstiger vormen ontstaat er ook een dikke eeltlaag onder de nagel die de nagelplaat optilt.

  6. Psoriasis pustulosis palmoplantaris (Andrews-Barber)
   Eerder zeldzame vorm gepaard aan grote puskoppen vooral op voeten en handen. Soms gegeneraliseerd over het hele lichaam, met koorts. De aandoening wordt bijna uitsluitend gezien bij rokers.

  7. Psoriasis ertrodermie
   Zeldzame vorm van psoriasis over het hele lichaam verspreid met felle roodheid. Komt voor in opstoten.

  8. Psoriasis arthropathica
   Bij 10 tot 30% van de psoriasispatiŽnten kan zich ook een of andere vorm van artritis (gewrichtsontsteking) ontwikkelen. Dit heet psoriasis arthropathica. Dit gaat gepaard met stijfheid en gewrichtspijn, beperking van de beweeglijkheid van het gewricht, enz. Alle gewrichten kunnen worden getroffen.

  Omgaan met psoriasis

  De ziekte evolueert meestal vrij traag, maar kan soms zeer snel verergeren. Psoriasis is geen levensbedreigende ziekte. Het is een chronische huidaandoening met een wisselvallig karakter. Ups en downs kenmerken de ziekte: perioden waarin de huid gaaf is, worden afgewisseld door perioden waarin de psoriasis weer opvlamt. Door de onzekerheid wanneer en hoe erg de ziekte terugkomt, is het best moeilijk om dagelijks met psoriasis om te gaan. U moet in feite 'leren leven met uw ziekte' om weer lekker in uw vel te zitten.

  Het opleven van psoriasis is onder andere afhankelijk van iemands psychische toestand. Zoals bij bijna elke ziekte geldt: als iemand zich niet lekker voelt, verergert de toestand.

  Psoriasis is niet bij alle patiŽnten even erg en de leeftijd waarop de ziekte zich manifesteert kan ook verschillen. Sommige patiŽnten hebben maar hier en daar een vlekje, anderen staan van kop tot teen vol. Psoriasis kent ook een golvend verloop : periodes van opstoten worden afgewisseld met periodes van verbetering (remissies). Heel vaak treden de eerste tekenen van psoriasis op tijdens de tienerleeftijd, rond het 25ste levensjaar of rond de 50 jaar.

  Wie krijgt psoriasis?

  Psoriasis komt voor op alle leeftijden. Meestal begint het na de puberteit, maar ook babies en ouderen kunnen psoriasis ontwikkelen. Er is duidelijk sprake van een familiaire component: de kinderen van een psoriasispatient hebben 10% kans om zelf psoriasis te ontwikkelen. Belangrijk om weten is dat psoriasis NIET besmettelijk is.

  Psoriasis is een erfelijke ziekte en komt erg vaak voor. Het is onbekend waardoor psoriasis precies veroorzaakt wordt. Ongeveer twee procent van de wereldbevolking zou aan psoriasis lijden en alleen al in Nederland zijn er 300.000 mensen met deze huidaandoening.

  Psoriasisbehandelingen

  De medicatie bij psoriasis bestrijdt de gevolgen en niet de ziekte zelf. Geen enkele behandeling kan dus blijvende genezing garanderen. Verder wijzen wij erop dat medicatie die bij de ene persoon goed werkt bij een andere misschien geen enkel resultaat zal geven. Bepaalde medicatie heeft zoveel nevenwerkingen dat je gezondheid er ernstig door geschaad wordt.

  Sommige behandelingen zijn er vooral op gericht om de huid tijdelijk te 'reinigen', andere zijn er meer op gericht om de ziekte onder controle te houden en opstoten te voorkomen. Doorgaans zal men, in functie van de ernst van de ziekte, beginnen met de lichtere behandelingen en zo nodig geleidelijk aan overschakelen op een andere behandeling. Men kan soms beter resultaat halen door combineren (2 of meer behandelingen tegelijkertijd) en roteren (de behandelingen afwisselen).
  Er zijn 3 grote categorieŽn van behandelwijzen:
  1. Lokale middelen
   Gebruik van crŤme, vettige zalf, lotion als corticosteroÔden, teer dithranol en van vitamine D3 afgeleide producten.

  2. Lichttherapie
   Hierbij wordt eerst een tablet of capsule geslikt (psoraleen) om de huid gevoeliger te maken voor ultraviolet A- bestraling die daarna volgt ("PUVA"). Lichttherapie door bestraling met ultraviolet B (dit is een ander soort ultraviolet licht, waarbij geen pil vooraf behoeft te worden geslikt).

  3. Systematisch
   Dit is een inwendige behandeling voor de ernstiger gevallen, waarbij tabletten of capsules moeten worden geslikt die door de huidarts worden voorgeschreven. Een voorbeeld hiervan is acitretine (Neotigasonģ), een van vitamine A afgeleid middel.

  Vaak worden behandelingen uit de verschillende groepen gecombineerd.

  Hiernaast zijn er ook alternatieve therapiŽn/huidverzorging zoals:
  1. Climatotherapy
   Gebruik van zonlicht heeft een gunstig maar tijdelijk effect op de psoriasisletsels. Dat heeft ook geleid tot speciale behandelingsprogramma's in combinatie met thermale water. Dit is aangename en blijkbaar ook effectieve behandeling die de huiduitslag tijdelijk kan terugdringen.

  2. Dieet
   Er bestaat geen enkele aanwijzing dat het dieet enige invloed zou hebben op psoriasis, al zouden sommige mensen zich wel beter resp. slechter voelen na het eten van bepaalde voedingsproducten. Algemene richtlijnen - buiten een gezond en evenwichtig dieet - kunnen niet worden gegeven.
   Er bestaat ook geen enkel bewijs dat vitamines of andere voedingssupplementen enig effect hebben op psoriasis. Er bestaan wel enkele studies die suggereren dat visolie en supplementen op basis van teunisbloemolie een gunstig effect zouden hebben, maar de bewijzen blijven zwak.

  3. Homeopathie/acupunctuur
   Er zijn tot nu toe geen degelijke studies bekend die enig effect van homeopathie of acupunctuur op psoriasis aantonen.

  4. Meditatie/Relaxatie
   Vermits stress psoriasisopstoten kan uitlokken of verergeren, kan het zinvol zijn om relaxatietechnieken aan te leren om stress onder controle te houden. Studies hebben aangetoond dat relaxatie- en stressbeheersingstechnieken het effect van meer traditionele behandelingen kan versterken.

  5. Huidverzorgingsproducten
   Er bestaan tientallen huidverzorgingsproducten, vaak op basis van plantaardige olieŽn zoals AloŽ, jojoba, toverhazelaar, enz, die aangeprezen worden voor psoriasisletsels. Hiervoor bestaan geen afdoende bewijzen, maar de vochtinbrengende eigenschappen van deze producten kunnen wel een verzachtend effect hebben. Bij het baden verdient badolie en badzout de voorkeur op badschuim die de huid kan uitdrogen.


  Een chronische huidaandoening
  Er zijn honderden huidaandoeningen, ieder met een eigen kenmerk. Psoriasis is ťťn van de meest voorkomende huidaandoeningen. Het komt op de hele wereld voor, bij mensen van iedere huidskleur. Drie procent van de Nederlandse bevolking heeft psoriasis. dat zijn dus ongeveer 300.000 mensen. Niet iedereen heeft evenveel last van zijn psoriasis. De een heeft slechts een aantal plekjes op zijn lichaam, terwijl een ander van top tot teen onder zit. Het verloop van psoriasis is (ook) dus heel wisselend.

  Welke functie heeft de huid?

  Onze huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. We zijn van tot teen bedekt met huid. De huid is dan ook ons grootste orgaan en net zo belangrijk als de maag of de nieren. Als onze huid ermee 'ophoudt', sterven we binnen enkele uren. De huid heeft namelijk vier belangrijke functies: beschermen, regelen, voelen en maken van vitamine D. Allereerst beschermt de huid ons voor indringers van buitenaf. Door de buitenste laag, de opperhuid, krijgen bacteriŽn en virussen weinig kans om ons lichaam binnen te dringen. De huid beschermt ons ook tegen ultraviolette straling. De huid regelt de temperatuur en de vochtigheid van ons lichaam. Als we zweten, voorkomt de huid dat we teveel vocht en zouten verliezen. Daarnaast voelen we met onze huid. De huid heeft een ingewikkeld zenuwstelsel waardoor we gevoelig zijn voor warmte, kou , pijn, jeuk en aanraken. De huid vertelt ons of iets warm of koud is of iets aangenaam is of niet. Als laatste maakt de huid ook vitamine D aan. Wanneer we in de zon liggen, zet de huid het zonlicht om in vitamine D. Dat hebben we nodig voor gezonde botten.